Gratis website en webshop

Het is vandaag de dag lastig om een bedrijf te vinden dat niet de beschikking heeft over een eigen website.

Dat is overigens ook helemaal niet zo vreemd aangezien je website tegenwoordig je etalage is. Mensen kijken meestal eerst op de website van een bedrijf voordat ze er mee in zee gaan. Bovendien doen ook steeds meer mensen online hun inkopen. Een website of webshop is daarom erg belangrijk. Je kunt heel veel geld uitgeven aan een website of webshop, maar dat is gelukkig helemaal niet nodig. Je kunt namelijk ook zelf een website maken. Er zijn zelfs tal van gratis manieren om dit te doen, zodat het je niets hoeft te kosten. Zeker wanneer je net start, zijn er namelijk al genoeg investeringen die je moet doen!

Website of webshop?

Allereerst moet je jezelf afvragen of je een website of een webshop wil maken. Het verschil is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn namelijk steeds meer websites waar je ook wat kleine dingen kunt bestellen en op webshops komt steeds meer informatie te staan. Over het algemeen is een website echter gericht op het geven van informatie. Dat kan over je bedrijf zijn, over een bepaald product of over jou persoonlijk. Wanneer je als bedrijf een website gaat maken, is het vooral belangrijk om betrouwbaar en professioneel over te komen. Hoewel een webshop ook informatie kan geven, is het hoofddoel van een webshop om online producten te verkopen. Die kun je meestal op verschillende manieren betalen. Steeds meer fysieke winkels beschikken ook over een webshop.

Wat moet je als eerste doen?

Wil je een website of een webshop gaan maken? Dan moet je allereerst een hostingbedrijf gaan zoeken. Je huurt als het ware een stukje van het internet af waarop je de website gaat maken of laat maken. Daarvoor moet je dus naar een hostingbedrijf. Er zijn ook grote hostingbedrijven die je gratis ruimte bieden om je website te maken. Dan is je domeinnaam echter vaak wel langer en daardoor lastiger te onthouden voor mensen die je naar de website wil trekken. Je domeinnaam is eigenlijk het adres van je website, dat mensen bovenin de adresbalk in moeten typen om bij je website terecht te komen.

Een goede domeinnaam kiezen

Het is dan ook ontzettend belangrijk om een goede domeinnaam te kiezen. Er zijn bij het kiezen van een domeinnaam een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst moet deze niet te lang en te moeilijk zijn. In dat geval is het namelijk lastig te onthouden. Probeer vooral ook creatief te zijn. Een grappige of bijzondere domeinnaam vergeten mensen namelijk niet zo snel. De domeinnaam moet tevens omschrijven wat er op de website of webshop te zien of te lezen valt. Een domeinnaam over gloeilampen bij een webshop met auto-onderdelen is vanzelfsprekend niet aan te raden. Nadat je een goede domeinnaam hebt bedacht, moet je eerst checken of deze beschikbaar is en vervolgens kun je deze ook vastleggen. Daardoor kunnen anderen deze domeinnaam niet meer gebruiken.

Website maken

Wil je een website maken? Je kunt gratis een website maken zonder dat het je al te veel moeite kost. Er zijn namelijk tal van aanbieders die standaard formats aanbieden voor websites. Je kiest dus uit een aantal templates en vervolgens ga je zelf aan de slag met de indeling van je website. Deze standaard templates zijn in veel gevallen ook gratis, al zijn er meestal ook betaalde templates beschikbaar. Het vullen van de website met teksten, afbeeldingen en video’s kan vervolgens best wel wat tijd kosten maar dan heb je ook wat. Je kunt er natuurlijk ook nog heel veel extra dingen aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier waarmee mensen een bericht naar je kunnen sturen of social media knoppen waarmee bezoekers met één druk op de knop naar een social media kanaal gaan.

Webshop maken

Je kunt ook een webshop maken. Dat heeft overigens wel wat meer voeten in de aarde, vooral als je het zelf moet doen. De omgeving moet namelijk zeer veilig zijn omdat mensen via je website vaak ook hun bestelling moeten betalen. Daarbij moeten er ook mogelijkheden zijn om dit te doen. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen en zijn er genoeg aanbieders beschikbaar waar je een gratis webshop kunt maken. Daarbij hoef je jezelf niet druk te maken om al deze technische aspecten omdat dit allemaal al geregeld wordt door de aanbieder. Je kunt een gratis webshop maken inclusief de mogelijkheden om te betalen. En natuurlijk is er ook voor de veiligheid gezorgd!