Gratis oogmeting en gehoortest

Een groot deel van de Nederlanders gebruikt een hulpmiddel om beter te zien of te horen. Soms is dit al nodig vanaf de geboorte of kindertijd en soms komt het pas op latere leeftijd opspelen. Dit is niets om onzeker over te zijn. Neem klachten wat betreft zicht en gehoor echter wel serieus, dit zijn immers erg belangrijke zintuigen. Maak bij twijfel vooral een afspraak bij een opticien of audicien bij jou in de buurt, in de meeste gevallen is een oogmeting of gehoortest gratis.

Wanneer laten testen?

Vaak ga je pas naar de opticien of audicien als je klachten krijgt. Je moet je misschien steeds meer inspannen om goed in de verte te kunnen zien, je legt de krant steeds vaker weg omdat het zo lastig is om de kleine letters te kunnen lezen, het lezen van een boek of ondertiteling is steeds vermoeiender, je hebt het idee dat je de verkeersborden wel erg laat kunt lezen, et cetera. Zo kan het ook voorkomen dat je steeds vaker moet vragen om iets te herhalen, dat je het gevoel hebt dat je gesprekken steeds minder goed kunt volgen of dat je bepaalde geluiden, zoals in het verkeer, niet of nauwelijks hoort. Omdat deze klachten vaak langzaam groeien en niet plotseling op komen zetten kan het een tijdje duren voordat je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is. Vermoeidheid of hoofdpijn door de extra inspanning kan dan misschien nog eerder opvallen.

Meting uitvoeren

Als je klachten hebt die je niet meteen kunt thuisbrengen dan meld je je misschien eerst bij de huisarts. Bij vermoeden dat een bril of hoortoestel jou kan helpen zal deze jou naar een opticien of audicien sturen. Het is echter ook helemaal niet vreemd om zelf rechtstreeks binnen te stappen voor een oogmeting of hoortest. Het is zelfs goed om dit regelmatig te laten uitvoeren. Als er niets aan de hand is dan kun je al snel weer richting huis. Mocht er worden vastgesteld dat je baat kunt hebben bij een hulpmiddel dan zullen de specialisten je daar verder uitleg over geven.

Kosten oogmeting of hoortest

De oogmeting of gehoortest is in de meeste gevallen gratis. Een bedrijf kan er voor kiezen om hier wel kosten voor te berekenen, maar zeker de grotere, bekende ketens doen dit bijna altijd gratis. Als jij een meting hebt laten uitvoeren ben je tot niets verplicht. Mocht er worden vastgesteld dat je een hulpmiddel kunt gebruiken dan kun je je daar meteen mee laten helpen, maar dit hoeft niet. Als jij er nog even over na wilt denken, of ergens anders een tweede meting wilt laten uitvoeren, dan kan en mag dit gewoon. Laat je ergens een meting doen en vraag je vervolgens de gegevens op om, bijvoorbeeld, online een bril te bestellen, dan kan het zijn dat het bedrijf toch geld vraagt voor deze service. Het zijn jouw gegevens en die mag je opvragen, maar laat je goed informeren over eventuele kosten als je met deze gegevens naar een concurrent wilt gaan. Wat betreft kosten voor een bril, lenzen of hoortoestel is het goed om te kijken naar de mogelijkheden binnen jouw zorgverzekering.

Zorgverzekering

Als er is vastgesteld dat je in aanmerking komt voor een hoortoestel dan wordt er vanuit de basisverzekering meestal 75% vergoed, de andere 25% is een eigen bijdrage. Er kunnen wel gevolgen zijn voor je eigen risico. Het is ook goed om te kijken of jouw zorgverzekering werkt met gecontracteerde leveranciers, dit kan invloed hebben op de vergoeding; hier kun je dan rekening mee houden bij de keuze voor jouw audicien. Je bril of lenzen zitten niet standaard bij de basisverzekering. Deze kun je eventueel aanvullend laten meeverzekeren, maar het is goed om hier kritisch naar te kijken; je bent namelijk niet altijd goedkoper uit. Soms betaal je in totaal meer premie dan de vergoeding die je krijgt. Lees daarom goed wat voor jou de beste keuze is.

Aanbiedingen oogmeting en hoortest

Als je geen bril nodig hebt dan hoor je het misschien niet eens meer, of misschien word je er juist wel knettergek van: de aanbiedingen voor een gratis tweede bril. Op radio en tv komen regelmatig reclames voorbij van grote ketens. Misschien een tweede bril voor de helft, of een gratis zonnebril bij aanschaf van een bril. Lees echter wel de kleine lettertjes: een gratis montuur maakt nog geen gratis bril als je de glazen vervolgens wel zelf moet betalen. Maar toch, als je dit net goed kunt gebruiken dan kan dit een uitstekende aanbieding zijn voor jou.