Gratis muziek

Onbeperkt muziek luisteren kan nu zonder hoge kosten.
Het luisteren van muziek heeft de afgelopen decennia aardig wat veranderingen doorgemaakt.
Na de platenspeler, cassettespeler en de cd-speler, begonnen we massaal onze favoriete muziek met ons mee te nemen via walkman, discman en later mp3-spelers. Ook het verkrijgen van muziek is veranderd, want de platenzaken zijn grotendeels verdwenen. Laten we eens kijken naar wat daar nu voor in de plaats is gekomen.

Gratis muziek illegaal downloaden al een tijdje op zijn retour

De ondergang van de platenzaken ging snel toen het online gratis downloaden populair werd. Vroeger moest je vaak nog sparen om een leuke cd-collectie bij elkaar te krijgen, maar nu werd alles, vaak gratis, online vindbaar. Lange tijd is dit gedoogd in Nederland, maar vanaf 2014 zijn er toch strengere regels opgesteld. Muziek die auteursrechtelijk beschermd is mag namelijk niet worden gedeeld of aangeboden zonder toestemming van de makers, en datzelfde geldt voor boeken, films en series. Hier moet, heel begrijpelijk, voor betaald worden. Doordat het gratis downloaden uit illegale bron strafbaar werd zijn er mooie nieuwe initiatieven ontstaan, waardoor illegaal downloaden tegenwoordig steeds verder naar de achtergrond verdwijnt.

Gratis muziek streamen? Het gemak van muziek streamen

Er zijn nog steeds mogelijkheden om muziek tegen betaling te downloaden, maar het streamen van muziek is nu heel normaal. Muziek streamen wil zeggen dat je het online kunt luisteren zonder dat je het eerst moet downloaden. De bekendste manier om dit gratis te doen is YouTube. Hier kun je dus gratis filmpjes bekijken en luisteren zonder deze eerst te downloaden. De laatste jaren zijn er echter nog mogelijkheden bij gekomen zoals Spotify, Deezer en Tidal. Deze diensten zijn echt gericht op het streamen van muziek en hebben dan ook een enorm aanbod. Er zijn meerdere streamingdiensten die je eerst gratis uit kunt proberen, als je wilt weten of het iets voor jou is.

Radio luisteren zonder het gebruik van een radio

Streamingdiensten geven jou vaak suggesties voor nieuwe muziek op basis van jouw keuzes, dus je kunt eindeloos blijven luisteren. Weet je echter toch niet wat je moet kiezen, of geef je gewoon de voorkeur aan radio luisteren, dan is het ook mogelijk om radio te streamen. Zo kun je, naast muziek, ook de files en het laatste nieuws meepikken. Zodra je het huis uit gaat kun je, bijvoorbeeld via je telefoon, radio blijven luisteren. Let wel op: hoewel er genoeg mogelijkheden zijn om gratis radio te streamen, is het gebruik van internet niet gratis. Oftewel, als je geen onbeperkt abonnement hebt is het verstandig om hier alleen gebruik van te maken als je een wifi verbinding hebt. Omdat het streamen van radio vrij veel verbruikt, kun je anders al snel door je data heen zijn.

Gratis Spotify als favoriet

In Nederland is Spotify de meest gebruikte streamingdienst. Spotify biedt al miljoenen nummers aan en er komen steeds nieuwe bij. Je kunt zelf je favorieten kiezen, zoeken tussen oude en nieuwe nummers en je eigen afspeellijsten maken, maar je kunt ook gebruik maken van de kant-en-klare afspeellijsten die anderen al voor je hebben samengesteld. Bij Spotify is er de mogelijkheid om gratis muziek te luisteren, als je het tenminste niet erg vindt dat er reclame tussendoor komt. Als je graag reclamevrij luistert, en ook gebruik wilt maken van extra mogelijkheden, dan is er Spotify Premium. Spotify Premium kost standaard 10 euro per maand, maar er zijn aanbiedingen voor nieuwelingen, studenten en gezinnen. Bij dit abonnement heb je ook de optie om muziek te downloaden, waardoor je het offline kunt beluisteren. Behalve dat het erg handig in het gebruik is en alle denkbare muziek binnen handbereik is, is het ook goed om te weten dat je legaal bezig bent en dat de artiesten ook krijgen wat zij verdienen.

Apple Music voor zowel iOS als Android

Als er succesvolle initiatieven op de markt komen dan kan Apple natuurlijk niet achterblijven. Streamingdienst Apple Music is in eerste instantie natuurlijk ontworpen om muziek te luisteren via IPhone en andere Apple producten, maar is inmiddels ook beschikbaar voor Android gebruikers. Apple Music en Spotify zijn erg vergelijkbaar wat betreft muziekaanbod, kwaliteit en prijzen. Een belangrijk verschil zou kunnen zijn dat Apple Music alleen een gratis proefperiode aanbiedt, terwijl je bij Spotify altijd gratis gebruik kunt maken van de dienst, mits je geen problemen hebt met de reclame. Overweeg je een abonnement te nemen op één van de streamingdiensten, zet dan even een lekker muziekje op en ga er eens goed voor zitten.