Gratis juridisch advies

Ook zonder dure advocaat kun je goede rechtshulp krijgen

Je verwacht misschien niet dat je ooit juridische hulp nodig zult hebben, maar toch kan iedereen in die situatie komen. Het kan zijn dat jou onrecht wordt aangedaan, dat je problemen hebt met je werkgever of in een scheiding komt, noem maar op. Op het moment dat je g ratis juridisch advies of rechtshulp nodig hebt is het handig om te weten welke stappen je kunt nemen, ook als je hier geen groot budget voor hebt. Hieronder staan enkele mogelijkheden op een rijtje.

Het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket is een initiatief van de Rijksoverheid. Op de website van het Juridisch Loket met gratis juridisch advies, worden al veel antwoorden gegeven op veelgestelde vragen, maar er zijn ook tips en voorbeeldbrieven te vinden. Hiermee ben je vaak al geholpen bij kleine kwesties, of ben je in ieder geval in de juiste richting gewezen. Mocht je nou een van de juristen willen spreken dan is er ook de mogelijkheid om binnen te lopen voor juridisch advies tijdens het inloopspreekuur bij een van de 30 vestigingen. Deze hulp is gratis. Ook is er de mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen, hier zitten dan wel kosten aan vast tot maximaal €12,50 plus de normale belkosten. De jurist helpt jou tijdens het spreekuur of aan de telefoon met jouw juridische vraag en zal met je kijken naar de mogelijkheden als je meer hulp nodig hebt.

Rechtwijzer

De Rechtwijzer is ontwikkeld in een samenwerking tussen Raad voor Rechtsbijstand en de Universiteit van Tilburg. Op deze website kom je, gratis en laagdrempelig, stap voor stap tot een juridisch advies. Je begint met het kiezen van één van de onderwerpen, zoals ontslag, huur, consumentenzaken, et cetera. Vervolgens kun je door het beantwoorden van de vervolgvragen jouw situatie steeds specifieker maken. Het gratis juridisch advies wijst jou vervolgens de weg naar zelf te nemen stappen of een verwijzing naar instanties of deskundigen.

Bellen of chatten voor gratis juridisch advies

Met kleinere vragen, of als je alleen een inschatting van jouw situatie door een deskundige wilt, kan het voldoende zijn om jouw vraag via telefoon of chat voor te leggen. De Rechtstelefoon is hier een voorbeeld van. Je wordt voor een klein bedrag telefonisch te woord gestaan en hebt gemiddeld binnen 10 minuten een advies. Nog laagdrempeliger is het vragen van juridisch advies via chat. Veel advocatenkantoren en andere juridische instellingen bieden deze chatfunctie aan waarbij ze gratis een inschatting maken en bepalen of je verdere hulp nodig hebt. Online zijn hiervoor veel mogelijkheden te vinden.

Wet op de Rechtsbijstand

Als je uiteindelijk toch hulp nodig hebt van een advocaat of mediator dan zitten hier kosten aan vast. Je kunt in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand als je voldoet aan de voorwaarden die hier voor zijn vastgesteld in de Wet op de Rechtsbijstand. Deze gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation wil zeggen dat je een deel van de kosten vergoed kunt krijgen, dit is echter alleen bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Om te bepalen of je hier gebruik van kunt maken zal dus worden gekeken naar de situatie waarin je je bevindt en naar je inkomen en vermogen. De aanvraag voor deze subsidie gaat via de advocaat of mediator.

Rechtsbijstandverzekering

Door middel van een rechtsbijstandverzekering kun je ook hoge kosten voorkomen. Het is lastig te zeggen of een rechtsbijstandverzekering een goed idee is, want dit verschilt per persoon. Als je nooit rechtsbijstand nodig hebt dan betaal je natuurlijk voor niets premie, maar zodra je het wel nodig hebt dan weet je ook dat je niet tegen onverwacht hoge kosten aanloopt. Ook via een vakbond kun je soms rechtshulp krijgen. Het is verstandig om goed uit te zoeken en te vergelijken wat voor jou interessant is, en of je dan geen overlap hebt in je verzekeringen. Nu even tijd investeren kan later erg in de kosten schelen.

No win no fee

In enkele gevallen kun je ‘no win no fee’ afspraken maken met een advocaat. Dit wil zeggen dat je weinig of niets hoeft te betalen als jullie de zaak verliezen. Als jullie de zaak winnen dan mag de advocaat echter kosten bovenop het normale uurtarief rekenen. Er zijn wel regels waaraan een advocaat zich moet houden, zoals eerlijk zijn over de winkansen en een reële inschatting maken van het aantal uren dat nodig zal zijn. Aan de hand hiervan kun je beslissen of dit type gratis juridisch advies en hulp voor jou eventueel een verstandige keuze is.