Gratis huisdieren

Gratis huisdieren, dieren voor elke portemonnee?
Het houden van huisdieren blijft populair. Dit kan praktisch zijn, zoals bij een waakhond, maar vaak gaat het om de gezelligheid die zo’n dier kan brengen.

Ook als je niet zoveel te besteden hebt kan deze wens heel groot zijn. Gelukkig zijn er veel gratis of goedkope alternatieven als je op zoek bent naar een vriendje voor in huis. Ook met een kleinere portemonnee hoeft jouw harige huisgenoot niets tekort te komen.

Maak gebruik van ongewenste nestjes

Hoewel er veel dieren als huisdier gehouden kunnen worden, blijven honden en katten nog altijd het populairst. Wees vooral realistisch als je niet veel kunt of wilt besteden; een rashond of raskat is erg duur in aanschaf en ligt dan waarschijnlijk ook niet binnen de mogelijkheden. Als je gaat kijken naar een kruising, ook wel bastaard of vuilnisbakkenras genoemd, dan zit je al een stuk lager in prijs. De prijzen daarvan liggen erg ver uit elkaar, maar kunnen nog steeds boven jouw budget liggen. Let daarom ook goed op ongewenste nestjes. Advertenties bij de supermarkt of op een marktplaats, bijvoorbeeld dieren te koop, kunnen hier ideaal voor zijn. Soms wordt er onbedoeld een nestje geboren en willen de eigenaren er zo snel mogelijk vanaf. Deze dieren kun je dan vaak gratis of voor een leuk, klein prijsje ophalen. Laat je wel goed informeren over het houden van een huisdier en wat er nog allemaal van je wordt verwacht.

Adopteer een dier

Als je niet per se een puppy of een kitten wilt hebben dan kun je ook kijken naar de mogelijkheid om een dier te adopteren dat weg moet bij de huidige eigenaar. Helaas komt het nog vaak voor dat mensen er voor kiezen om een huisdier te nemen, maar er later achter komen dat ze er toch niet voor kunnen zorgen. Dit kan verschillende redenen hebben. Soms kan het dier niet samen met kleine kinderen of met andere huisdieren, soms zijn er gezondheidsredenen, soms vallen de kosten tegen of is het dier niet zo lief en knuffelig als gehoopt, maar vaak hebben mensen ook niet voldoende tijd. Een kat kan vaak wel wat langer alleen blijven, maar vooral een hond heeft veel aandacht nodig en moet meerdere keren per dag worden uitgelaten. Zo’n dier wordt dan meestal bij een asiel ondergebracht of particulier aangeboden. De kosten zijn uiteenlopend, maar liggen wel lager dan bij bijvoorbeeld een fokker.

Denk aan de kosten na aanschaf

Bij het ophalen van een nieuw huisdier zijn de puppy’s of kittens meestal al enkele weken oud, voorzien van vaccinaties, de eerste ontwormingskuur of kuren en eventueel een chip. De meeste aanbieders, zoals fokkers, zorgen hiervoor. Dit is mede waarom de kosten vaak iets hoger liggen. Als je gratis dieren ontvangt, bijvoorbeeld van een ongewenst nestje, dan is het heel belangrijk om na te gaan waar je zelf nog voor moet zorgen. Ook een puppypakket of kittenpakket met het eerste voer, speeltjes en informatie zal in het laatste geval niet bijgevoegd worden. Denk, naast aanschaf van mand, kattenbak, voer en andere spullen, ook aan de kosten voor sterilisatie of castratie en bijvoorbeeld puppycursus. Na de aanschaf ben je nog lang niet klaar, lees je daarom goed in voordat je een dier in huis haalt.

Gratis extra’s en proefmonsters

Gelukkig zijn er ook steeds vaker budgetwinkels die dierenartikelen verkopen, en deze hoeven echt niet minder te zijn dan de duurdere varianten bij dierenspeciaalzaken. Daarnaast kan het slim zijn om uit te kijken naar gratis proefpakketjes. Struin gerust internet af voor een gratis puppypakket of kittenpakket, deze worden echt aangeboden. Ook proefpakketjes hondenvoer of kattenvoer, gebitssnoepjes en andere extra’s worden online gratis aangeboden, vaak ook met kortingsbonnen van het betreffende merk. Op deze manier kun je jouw huisdier alles bieden wat nodig is, zonder de hoofdprijs te betalen.

Huisdierenverzekering

Je hoopt natuurlijk dat jij het leukste, liefste en gezondste dier in huis haalt, maar het is verstandig om er rekening mee te houden dat er, net zoals bij mensen, ook iets met jouw huisdier kan gebeuren. Als jouw dier ziek wordt, kun je dan de rekeningen betalen voor de dierenarts? Als je hier over twijfelt dan kan het goed zijn om te kijken naar een huisdierenverzekering. Vanaf een relatief klein bedrag per maand kun je je verzekeren tegen onverwachte hoge kosten. Met goede zorg kunnen jullie hopelijk samen gelukkig oud worden.