Gratis CV (Curriculum Vitae)

Vroeg of laat gaat iedereen in zijn of haar leven een keer solliciteren.

Sommigen hebben het geluk dat ze bijvoorbeeld kunnen blijven werken bij het bedrijf waar ze stage lopen en anderen komen in een heel gunstige tijd op de arbeidsmarkt en vinden snel een baan. Heel veel anderen moeten echter veelvuldig solliciteren. In dat geval wil je natuurlijk indruk maken bij het bedrijf waar je solliciteert. Dat doe je eigenlijk door twee verschillende dingen: een goede motivatiebrief én een eerlijke en overzichtelijke Curriculum Vitae(CV). Maar wat er eigenlijk in een CV staan? Kun je het beste zelf een CV maken of zijn er ook gratis CV templates beschikbaar die je alleen maar in hoeft te vullen? En moet je daarvoor betalen? Hieronder kom je alles over je CV te weten!

Waarom een CV?

Waarom moet je eigenlijk een CV maken? Is dat wel nodig? Het antwoord is ja. Tenminste, als je meer kans wilt maken op de functie waar je naar solliciteert. Veel bedrijven vinden je CV zelfs nog belangrijker dan je motivatiebrief. Het is dan ook niet vreemd om veel tijd een aandacht te besteden aan je CV maken. Sommige maken hun CV even snel en raffelen het als het ware een beetje af. Dat is sterk af te raden. Je CV is min of meer je etalage naar het bedrijf toe waar je gaat solliciteren. Ze kijken altijd goed naar wat er in je CV staat en wat je tot dusver hebt bereikt en gedaan in je leven.

Wat staat er in een CV

Je CV maken maar geen idee wat je er in moet zetten? Een CV bestaat meestal uit verschillende hoofdonderdelen. Allereerst staat er persoonlijke informatie in zoals naam, geboortedatum, geboorteplaats en of je bijvoorbeeld in het bezig bent van een rijbewijs. Daarnaast is het belangrijk om je genoten opleidingen te vermelden, ook wanneer je deze niet hebt afgerond. Je werkervaring is misschien wel het allerbelangrijkste als je een CV gaat maken. Neem daarom ook alles in je CV op, zelfs als je denkt dat het niet belangrijk is. Denk daarbij aan stages en bijbaantjes toen je nog studeerde. Tot slot neem je ook enkele vaardigheden op in je CV.

CV maken

Hoewel je over het algemeen een CV kan maken voor vrijwel al je sollicitaties, is het soms slim om deze een beetje aan te passen bij verschillende sollicitaties. Wanneer er bijvoorbeeld gevraagd wordt naar een specifieke vaardigheid waar jij over beschikt, is het verstandig om dit in je CV op te nemen. Zo laat je trouwens ook nog eens zien dat je echt moeite doet met een CV maken speciaal voor dit bedrijf en dat zegt natuurlijk veel over je instelling. Een eigen CV maken kost wellicht wat moeite, maar daarna heb je er wel behoorlijk veel aan.

CV template van internet halen

Lang niet iedereen is in staat om zelf een CV te maken. Gelukkig is dat ook niet altijd nodig. Je kunt bijvoorbeeld ook een volledige CV template van internet halen. Daarbij is de lay-out en alles voor je geregeld. Het enige dat je zelf hoeft te doen is de CV template persoonlijk te maken door je eigen gegevens in te vullen. Gebruik maken van een CV template heeft verschillende voordelen. Zo weet je in ieder geval zeker dat er geen belangrijke informatie mist in je CV en bovendien ziet alles er netjes en overzichtelijk uit zonder dat je hier zelf voor moet zorgen. Daarmee kun je behoorlijk veel tijd besparen.

Gratis CV template

Wanneer je via internet op zoek gaat naar een goede CV template, kom je er al snel achter dat er heel veel verschillende beschikbaar zijn. Er zijn tal van websites waar ze CV templates aanbieden. Bij de meeste moet je daar echter voor betalen. Wanneer je op zoek bent naar werk, heb je natuurlijk lang niet altijd de beschikking over voldoende geld en is iedere euro meegenomen. Daarom is het verstandiger om een gebruik te maken van een gratis CV template. Deze zien er ook keurig netjes uit en van het geld dat je bespaart kun je iets leuks gaan doen! Kijk op de volgende pagina voor cv’s en gratis voorbeeldbrieven.

Extra tip: lees alles zorgvuldig na

Wanneer je gebruik maakt van een standaard CV template, is het belangrijk om alles zorgvuldig na te lezen voordat je de CV opslaat en verstuurt. Wanneer je bijvoorbeeld een invulvak leeg laat, komt dat ontzettend slordig en gemakzuchtig over bij het bedrijf waar je solliciteert. Wanneer je klaar bent me invullen, moet je jouw CV dus altijd nog een keer nalopen. Nog beter is om dit te laten doen door iemand anders. Die kijkt in veel gevallen net weer anders waardoor de kans veel kleiner is dat je allebei over iets heen kijkt.